Archived entries for DANSKERNE

Der er så dejligt ude på landet…

Kyllinger så vækstavlede, at de dårligt kan gå, antibiotikafyldte kæmpegrise låst fast i for små bure og køer, der aldrig kommer på græs. Uden på emballagerne lever idyllen stadig i bedste velgående, men i virkeligheden er det danske landbrug en kynisk industri, hvor landmændene presser deres dyr, detailhandlen presser landmændene, og de fleste forbrugere er hamrende ligeglade.

Download artiklen bragt i Euroman (pdf.)

 

Et eventyr i sort-hvid for to taster

Gennem seks år afviste den danske spildesigner Arnt Jensen bejlerne fra verdens største computerspilgiganter og holdt fast i sin kunstneriske idé om spillet ‘Limbo’. Nu skriver værket spilhistorie. En branche, der er træt af at blive set ned på, rækker ud efter et nyt publikum.

Download hele artiklen bragt i Dagbladet Information (pdf. 1)

(pdf. 2)

“Nuvel en romantiseret forestilling om den sublime kunstner, men også slet og ret eminent kulturjournalistik.” Læs Thomas Vigilds blog om den ny spiljournalistik på Politiken.dk

Afsløringen ingen gad høre om

P1-journalist Jesper Tynell modtog i år Cavlingprisen for sine afsløringer af lovbrud, manipulationer og vildledninger i Beskæftigelsesministeriet. Men afsløringerne, der var på højde med Tamilsagen, havde ingen grædende ofre, de gik ikke efter manden, men efter systemet, og bragede derfor aldrig igennem i massemedierne. Hvorfor blev Claus Hjort Frederiksen ikke fyret, men forfremmet? spørger Thomas Aue Sobol.

Læs hele artiklen bragt i Euroman

‘Kald mig bare en moderne hippie’

For 40 år siden rejste en stor flok hippier til Frøstrup i Thy for at bygge Det Ny Samfund. De gjorde oprør mod forbrugerræset og regel-Danmark. Hvad er der blevet af drømmen om et radikalt anderledes samfund? Og hvorfor er der unge, der vælger at bo i en gammel hippiedrøm?

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

‘Gud, findes I kommunister stadigvæk?’

20 år efter Murens fald tropper 12 danske kommunister op i Ringsted Kulturhus. Udenfor er grådige banker, globale virksomheder og andre kapitalister ved at få verden til at bryde sammen. Der er igen brug for hammer og sejl til at bygge et radikalt anderledes samfund, mener de.

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Download som pdf. (1) (2)

Rend mig i rundkirker og røget sild

Københavnere rejser til Bornholm for at finde ro. Imens flygter unge øboere i stort tal den anden vej, så den lille ø i udkantsdanmark risikerer at blive tømt for ung, kvalificeret arbejdskraft. De, der er tilbage, drømmer om grøn energi, nyrige polakker – eller en tunnel til Sverige.

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

Kærlighed, forbrydelse og straf

Hvis kriminelle skal undgå tilbagefald, er det afgørende, at partneren venter på den anden side af muren. Men hvordan tilgiver man, at kæresten har begået narkokriminalitet eller sågar drab? Og hvordan overlever intimiteten i fængslernes flittigt benyttede besøgsrum?

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Kampen om havets kapital

Da Fogh-regeringen privatiserede fiskene i havet omkring Danmark, solgte mange fiskere deres kvoter og gik i land. Nu ejes fiskene af færre og færre mennesker, men ved Vesterhavs-lejet Thorup Strand har 20 mand stiftet et laug, der skal holde de store koncerner væk.

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Alladins verden

For fire år siden blev den nu 29-årige Aladdin Petersen indlagt på den lukkede afdeling. Nu skal han igen træde ud i samfundet. Er Aladdin klar, og er omverdenen klar til ham? Ni ud af ti skizofrene unge kan få et normalt liv igen, siger de på Københavns Vestegn. Men førtidspension og fordomme står i vejen.

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Download som pdf.

Makkerne fra Munkebo

Værftsbisser græder ikke, når de bliver fyret, siger de på Lindøværftet. Hr. Møllers hjertebarn har skaffet sig af med 200 mand i et forsøg på at vende skuden. Industrisamfundets sidste bastion på Fyn kæmper for livet. Information har besøgt ‘makkerne’ fra værftet i Munkebo.

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Lolland: Vandring på kanten af Danmark

Danmark er delt. Mellem byernes vækstcentrum og nogle udkantsområder, der kæmper for at overleve. På Lolland dør der dobbelt så mange mennesker, som der bliver født, og knap hver tredje voksen er på offentlig forsørgelse. Alligevel mener lollænderne at have svaret på, hvordan vi skal leve i morgen.

Information har sendt en reporter på vandring gennem et stykke af det sydlige Danmark for at komme helt tæt på folks hverdag, mentalitet, håb og drømme. Reporteren møder Rødbys unge mødre, der kæmper for respekt og for at klare livet, han jagter godhed og ondskab i Faderhusets Bandholm, forfølger Lollands polske forbindelse og undersøger hvordan algebade skal redde det gamle fiskerleje Onsevig. Læs reportagerne nedenfor.

Foto: Signe Dupont

‘Og så hører man, hun er gravid igen…’

Nogen har meldt 23-årige Tine til kommunen og sagt, at hendes to børn lever i en svinesti. Men bare fordi man er ung, kan man godt være en god mor, siger Tine. I Rødby er førstegangsfødende i gennemsnit 24 år.

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

Foto: Thomas Aue Sobol

De gode, de onde og dem fra Bandholm

Faderhuset charmer sig ind med stegt flæsk og grillfester i Bandholm. Og byen kan godt favne sekten, siger beboerne. Værre er det, at de legende børn er forsvundet fra gaderne. Men måske er det ikke så dårligt at blive en by for dem på over 40 år.

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

Det polske comeback

Integrationshistorie. Efter Første Verdenskrig satte Danmark en stopper for indvandringen af polske roepiger. I dag har Lolland igen sendt bud efter hjælp, og i Nakskov er det polske læger, der holder liv i drømmen om de små sygehuse.

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

Stormflodens styrke

I 2006 ramte den værste stormflod i over 100 år Onsevig. Uvejret vækkede det gamle fiskerleje, der nu vil være forsøgsstation for vedvarende energi og til gengæld får et bedre dige. Lolland satser hårdt på at blive miljøduks, men ikke alle er glade for at have algebassiner eller havvindmøller som nabo.

Læs reportagen bragt i Dagbladet Information

Foto: Thomas Aue Sobol

Kære Albert

Kære Albert,

…lidt over fem måneder senere skulle du opereres for din hjertefejl, og jeg lagde dig igen på operationsbordet foran hvidkitlede læger og kirurger med hænder så store som din mave. Kan man tænke sig en sværere opgave for en far? De fem timer operationen varede, er nogle af de værste timer, jeg har gennemlevet.

Mens kirurgen savede din brystkasse op dér, hvor du nu har et otte centimeter langt ar, gik din mor og jeg langs søerne tilbage mod vores lejlighed på Frederiksberg. Det var det smukkeste vejr. Børn fjollede af sted på grusstien, i vandet var der flokke af hvide svaner. Når jeg går samme tur fra hospitalet i dag, ser jeg ofte på folk og tænker: er der mon nogen her, der går rundt med samme angst, som jeg havde?

I vores del af verden skilter vi alt for lidt med vores sorg Albert, kaster os alt for sjældent i armene på hinanden. I stedet forsvinder vi ind i vores eget private mørke.

Hjemme faldt din mor i søvn. Det var hendes måde at tackle det på. Når jeg lagde mig ned, var det som om angsten overtog mig. Så jeg gik. Gennem Frederiksberg. Frem og tilbage ad de samme gader, over de samme brosten. Over alt så jeg dig. Jeg må indrømme, at jeg tænkte på, at du kunne dø. I bogen om hjertefejl stod, at 95 procent af alle patienter med Steno Fallot overlever operationen. Hvad med de sidste fem procent? Ville en ud af tyve operationer virkelig ende med, at jeg mistede dig?

Brevet til Albert er bragt i Hjerteforeningens blad Hjertebarnet.

Download hele brevet som (pdf.)
Læs mere…

Da Thailand kom til Thy

Kan man vælge sin ægtefælle ud fra et fotografi og alligevel få et godt liv sammen? Thailandske kvinders møde med mænd fra Thy handler om omsorg, penge og – hen ad vejen – kærlighed. Kvinderne arbejder hårdt for at klare sig selv og sende penge hjem til familien. Omsorgsøkonomi, hedder det.

Læs artiklen bragt i Dagbladet Information

Download som pdf.Copyright © 2004–2009. All rights reserved.

RSS Feed. Denne blog kører Wordpress og benytter en lettere modificeret udgave af Modern Clix, der oprindeligt er lavet af by Rodrigo Galindez.