Archived entries for FLYGTNINGE & EU

Deadline Athen – flygtningebørns underverden

Du styrer journalisten, der rejser ud for at undersøge vilkårene for afghanske flygtningenbørn i Athen.

Hvor tager du hen? Hvem konfronterer du? Start rejsen her

De afviste

Føljeton om flygtningekrisen 4/4

Af Thomas Aue Sobol og Lasse Telling

To afviste asylansøgere fra Somalia sidder på et værelse på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. Den ene, Abdallah Naser, 55, nægter at rejse hjem, fordi han er bange for at blive slået ihjel af terrorbevægelsen Al-Shabaab.
”Selv hvis jeg skal vente i 100 år, så bliver her til min drøm går i opfyldelse,” siger han. Den anden, Ahmed Herapi, 58, kan ikke holde ud at være i Sjælsmark længere. ”Jeg lever blandt alkoholikere og stofmisbrugere. Når jeg skal over i kantinen, følger personalet mig, som var jeg kriminel. Det er skamfult for mig,” siger Ahmed Herapi. Han vil rejse hjem straks, hvis han taber sin appelsag. ”Dette center er som en fabrik, der producerer vanvittige mennesker,” fortsætter somalieren og fortæller, at manden, der i september stak en betjent ned i Sandholmlejren, boede på Sjælsmark-centret.

Læs serien om flygtningekrisen i magasinet Føljeton

Læs mere…

Ali savner sine seks børn

Føljeton om flygtningekrisen 3/4

Af Thomas Aue Sobol og Lasse Telling

”Jeg føler mig presset til at løbe en meget stor risiko.” 46-årige Ali stiller to stole frem foran vinduet på sit værelse på Nordborg Asylcenter på Als. Køjesengen fylder det meste af rummet, tøjet hænger på knager på døren, stakke af dokumenter ligger i plasticposer. Ali har efter et år i Danmark fået status som krigsflygtning, men ikke som personligt forfulgt. Derfor kan han først søge om familiesammenføring med sin kone og seks børn om et år. På grund af sagsbehandlingstiden vil familien være adskilt i op mod tre år. Når familien ses igen, vil døtrene måske være 19, 16, 15 og 3 år, og sønnerne, 11 og 7 år.

Læs serien om flygtningekrisen bragt i magasinet Føljeton

Læs mere…

På flugt i Europas hus

Føljeton om flygtningekrisen 2/4.

Af Thomas Aue Sobol og Lasse Telling

Flygtninge og aktivister klumper sammen under et par hvide parasoller på Københavns Hovedbanegård. Marie har haft en irakisk familie sovende hjemme hos sig i nat. Det har været nervepirrende dage for irakerne. De kom fra Tyskland og kørte i tog mod København, da politiet tilbageholdt mor og datter i 72 timer og tog deres fingeraftryk. Faren fik lov at køre videre.
”Når fingeraftryk er taget under tvang, så er det ikke gyldigt,” mener Marie efter at have talt med en jurist. I nat blev familien genforenet. Marie nød deres snorken, siger hun. Ingen virker dog sikre på, hvad familiens skæbne bliver.
Kan de søge asyl i Sverige, som de ønsker? Bliver de sendt tilbage til Danmark? (Foto: Steven Achiam)

Læs serien om flygtningekrisen i magasinet Føljeton

Læs mere…

Døden i Mare Nostrum

Føljeton om flygtningekrisen 1/4


Af Thomas Aue Sobol og Lasse Telling

En septemberaften for to år siden nåede 16-årige afghanske Kabir frem til kysten nær den tyrkiske by Izmir. Kabir havde længe hjulpet en familie med at bære deres lille dreng. Han følte sig stærk. Da han så, hvor lille og ustabil gummibåden var, fandt han nogle brædder på en skrænt. De kurdiske smuglere lagde dem i bunden af båden. Året forinden havde Grækenland og EU’s grænseagentur Frontex lukket smuglernes rute over land fra Tyrkiet. Da Kabir nåede til grænselandet, var havet den eneste farbare vej til Europa. Snart sad den afghanske dreng mellem efterårsbølgerne, rank og høj.

Læs mere…

The nominees…Deadline Athens in Perpignan

In Perpignan, France, Deadline Athens was announced to be one of the best web documentaries of the year. At the international festival Visa Pour L’image Deadline Athens was nominated for the Web Documentary Visa d’or Award

In Deadline Athens the audience controls a journalist who travels to Athens to investigate the living conditions of unaccompanied Afghan minors seeking refuge in Europe.

I co-authored the script, directed and co-produced Deadline Athens in cooperation with Lasse Telling, Steven Achiam, Asta Wellejus, PortaPlay among others.

The nominees – and the winner!

Deadline Athen i Go’ morgen Danmark

Se indslaget

Deadline Athen nr.3 i international konkurrence

“Deadline Athen” er kåret som årets 3. bedste multimediedokumentar af amerikanske NPPA (National Press Photographers Association). Prisen er vundet i konkurrence med produktioner fra hele verden.

Deadline Athen er lavet af instruktør og producer Thomas Aue Sobol, journalist Lasse Telling Madsen, fotograf Steven Achiam og interaktiv instruktør og producer Asta Wellejus. PortaPlay har udviklet det tekniske set-up og britiske The Swarm har lavet det grafiske arbejde.

Oplev Deadline Athen her

Se trailer

Deadline Athens – english

 

Deadline Athen årets bedste multimedieproduktion

Hvordan lever flygtningbørn, der kommer alene til Europa? Vil du styre journalisten, der rejser ud for at komme til bunds i sagen?

Oplev Deadline Athen.

Deadline Athen – mød flygtningebørn i øjenhøjde

Du styrer journalisten. I den prisvindende interaktive dokumentar, Deadline Athen, møder du Europas flygtningebørn, som du aldrig før har oplevet det. ”Europas flygtningeproblematikker er meget langt væk for mange mennesker i Danmark, men i Deadline Athen møder man flygtningene i øjenhøjde og uden det normale medie-filter, vi kender”, siger instruktør og journalist Thomas Aue Sobol, som bl.a. tidligere har modtaget Timbuktu-Prisen for bedste kritiske Ulandsjournalistik.

I Deadline Athen styrer du en ægte journalist, der rejser til Athen for at jagte historien om de uledsagede flygtningebørn. Du bestemmer selv, hvem du vil opsøge i Athen, og hvilke spørgsmål du stiller. Tager du til parken, hvor flygtningebørnene sover i skovbunden? Tager du til demonstration med vrede, arbejdsløse grækere, eller måske med politiet på razzia mod illegale flygtninge? Konfronterer du de græske asylmyndigheder eller de højreekstreme?

Deadline Athen er udviklet af  Thomas Aue Sobol, Lasse Telling og fotojournalist Steven Achiam i samarbejde med Red Barnet, Die Asta Experince og spilfirmaet PortaPlay. Det henvender sig til folkeskolens ældste klasser.

Oplev Deadline Athen

Red Barnets undervisningssite

Læs pressemeddelelse

Omtale:

Go’ morgen Danmark

U-landsnyt.dk

Ny Tid (Norge)

Netavisen (RUC)

Drømmen om Europa

 

Børn på flugt 5. Midt i Athen ligger Alexandra Park. Om dagen er det der ældre grækere mødes, og motionisterne løber en runde; der de unge amerikanske mormoner taler om frelse med hvem som helst, der er villige til at lytte. Men når mørket lægger sig over parken, er det nogle helt andre mennesker, der findes under gadelampernes hvide lys… (foto: Steven Achiam)

Hør reportagen om afghanske flygtningebørn bragt i DR’s P1

Operation Xenios Zeus

Børn på flugt 4. Kriseramte Grækenland frygter en invasion af illegale immigranter og har placeret 1800 ekstra officerer langs grænsen til Tyrkiet for at lukke porten til Europa. I Athen slår politi og fascistiske grupper hårdt ned på alle med mørk hud. Imens forsøger desperate afghanske børn at komme videre ind i Europa.

Da 16-årige Ghulam vovede sig ud af sit skjul fik han tæsk af en fascistisk gruppe. ”Jeg forsøgte at stikke af, men de sendte to hunde efter mig. To mænd holdt mine hænder, mens to andre slog mig i maven og hovedet med en jernstang. Jeg skreg og græd, men selvom der var andre mennesker, var der ingen, der hjalp mig,” fortæller Ghulam. (Foto: Steven Achiam)

Læs reportagen bragt i Kristeligt Dagblad og Amnesty Internationals blade i Sverige og Danmark.

 

Grækenland slår hårdt ned på illegale

Børn på flugt 3. De seneste år har Grækenland modtaget 90 procent af de illegale immigranter og flygtninge, der er kommet til Europa. Men nu er landet begyndt at slå hårdt ned mod de illegale. Politiet gennemfører razziaer, hvor de anholder alle uden gyldige papirer, og halvdelen af landets grænsebetjente har i to måneder været udkommanderet for at lukke den landfaste grænse mod Tyrkiet af. Oven i det er der opstået en bølge af voldelige overfald mod de fremmede. Det er med til at gøre situationen endnu mere desperat for de titusindvis af illegale immigranter i Athen. (Foto: Steven Achiam)

Hør reportagen af Lasse Telling og Thomas Aue Sobol bragt i DR P1′s Orientering

Porten til Europa smækkes i

Børn på flugt 2. I første uge af august strømmede over 2000 mennesker ind i Grækenland og Tyrkiet. Ugen efter kom kun 200 migranter eller asylansøgere ind i Europa ad den rute – og i løbet af september dalede antallet til ca. 30 om ugen. Den umiddelbare grund synes at være, at Grækenland har sat halvdelen af alle grænsebetjente på vagt i området langs Evros-floden. Dermed har de lukket en af de store indfaldsveje til EU. Menneskesmuglerne, som får immigranterne ind i Europa, har valgt en ny rute. Den går over det Ægæiske Hav, for at nå frem til en af Grækenlands mange småøer. En af de øer er Symi, der ligger kun 10 kilometer fra den tyrkiske kyst. Og her er immigranterne ikke velkomne. (Foto: Steven Achiam)

Hør reportagen af Lasse Telling og Thomas Aue Sobol bragt i P1′s Orientering

Røde drager over Sjælsmark

Børn på flugt 1. Et stærkt stigende antal børn flygter ved hjælp af menneskesmuglere til Danmark uden deres forældre. På modtagecentret Sjælsmark har 30 af dem fotograferet mødet med Danmark – kammeratskab, tryghed og håb, men også slåskampe, snitsår og angst. Her fortæller to af fotograferne om deres billeder og deres flugt.

Læs hele artiklen bragt i Dagbladet Information

Se nogle af flygtningenes fotos

Læs om fotoprojektet ROUTEless?Copyright © 2004–2009. All rights reserved.

RSS Feed. Denne blog kører Wordpress og benytter en lettere modificeret udgave af Modern Clix, der oprindeligt er lavet af by Rodrigo Galindez.