Kakaobørnene – her kommer chokoladen fra

Børnearbejde: I Ghana arbejder børn ned til 10 år på kakaofarme, der blandt andet leverer bønner til Toms Gruppen. Børnene fortæller om hårdt arbejde og sprøjtegifte, der gør dem syge.

Læs hele historien bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten 21.11.08 (pdf.1) (pdf.2) (pdf.3)

Læs interview med Toms Gruppens adm. direktør Jesper Møller (pdf.)

Link til Toms Gruppens eget syn på virksomhedens ansvar

Thomas Aue Sobols tidligere artikler om børnearbejde i kakaoindustrien bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten:


Artikler om børnearbejde i kakaoindustrien:

“Kakaoindustri misbruger børn” 31.05.06.

“Skarp kritik af børns vilkår” 31.05.06.

“Toms: Det er ikke muligt at kontrollere alt” 31.05.06.

“Nestlé beskyldes for at udnytte børn” 31.05.06.

“Børnearbejde skal koste bistand” 01.06.06.

“Chokoladen bliver på hylderne” 01.06.06.

“Minister truer Ghana i chokolade-sag” 03.06.06

“Strid om børnearbejde” 03.06.06.

“Bæredygtighed: Børnene venter” 11.12.06.

“Ghana vil udrydde børnearbejde” 11.12.06.

Kakaoindustri misbruger børn – Morgenavisen Jyllands-Posten 31.05.06

Af THOMAS AUE SOBOL

Børn, der sprøjter med farlige pesticider, underbetales og arbejder under tvang.

Det er virkeligheden på de kakaofarme i Vestafrika, som leverer bønner til den chokolade, der sælges i danske supermarkeder og kiosker via producenter som Nestlé, Kraft og danske Toms Gruppen, der producerer den velkendte Guld Barre og chokoladeskildpadden.

I en ny rapport beskriver den svenske menneskerettighedsorganisation med speciale i virksomhedsetik, SwedWatch, hvordan vilkårene – i Elfenbenskysten og Ghana bringer børnenes sundhed og sikkerhed i fare.

»Der er masser af børn, der arbejder under stærkt kritisable forhold. De sprøjter med pesticider uden beskyttelse, bærer tunge kurve med bønner, får skader af knivene, de arbejder med, og får alt for lidt i løn,« siger pressechef i SwedWatch Orjan Bartholdson.

Rapporten beskriver desuden problemer med tvangsarbejde, hvor de ansatte arbejder uden løn et helt år.

Horrible forhold

I 2000 var der stor ballade omkring farmene i Vestafrika, efter at en britisk tv-dokumentar afslørede horrible forhold for børnene.

Det fik producenterne til at danne World Cocoa Foundation og love at etablere et kontrolsystem, der skulle holde øje med forholdene.

Systemet skulle være gennemført i juli 2005, men er nu udskudt til 2008. Det får Red Barnet til at beskylde chokoladeindustrien for at svigte sit ansvar.

»Industrien er enig om, at man skal sætte ind over for de værste former for børnearbejde. Men problemet er, at ingen vil til lommerne og betale, hvad det koster, og derfor svigter industrien reelt børnene. Virksomhederne må nu tage en del af ansvaret for det, der foregår i Vestafrika,« siger Red Barnets ansvarlige på området, Rasmus Juhl Pedersen.

Toms – erkender, at virksomheden i dag ikke er i stand til at kontrollere, om der foregår kritisabelt børnearbejde i de plantager i Ghana, den får bønner fra.

»Det er utrolig svært at finde ud af, præcist hvor bønnerne kommer fra. Men vi arbejder ihærdigt på at blive klogere på, hvad der foregår, og hvordan vi kan få bedre kontrol med bønnerne. Vi ved, at forbrugerne er meget interesseret i oprindelsen af råvarerne i vores chokolade, og vi ønsker også at tage et ansvar for børnene,« siger adm. direktør Jesper Møller.

Hjælp på vej fra Toms

Han var i begyndelsen af maj i år for første gang i Ghana for at se på forholdene for kakaobønderne, og Toms vil i den nærmeste fremtid søsætte projekter, der kan hjælpe børnene.

Chokoladeproducenten har desuden for nylig lanceret en bæredygtig guldbarre, hvor bønnerne kan spores helt tilbag til farmene. Red Barnet advarer om, at der er brug for langt større indsatser, der ikke kan mistænkes for bare at være pr-stunts.

»Det er fint, at Toms lancerer en bæredygtig Guld Barre, men det er ikke nok. Det afgørende er, at producenterne – får forkortet værdikæden, så de kan få større kontrol over, at bønnerne produceres på en forsvarlig måde,« siger Rasmus Juhl Pedersen.

Fakta: SwedWatch

SwedWatch er en uafhængig svensk menneskerettighedsorganisation, der har specialiseret sig i at granske virksomheders handel og opførsel i udviklingslande.

70 pct. af verdens kakao bliver produceret i Vestafrika – herunder primært i Elfenbenskysten og Ghana.

Børnearbejde: Skarp kritik af børns vilkår – Morgenavisen Jyllands-Posten 31.05.06

Af THOMAS AUE SOBOL

Chokoladeproducenterne kan gøre langt mere for at skærpe kontrollen med de kakaofarme, de køber bønner fra. Sådan lyder kritikken i kølvandet på en rapport fra den svenske menneskerettighedsorganisation SwedWatch, der har undersøgt forholdene på kakao-plantager i Ghana og Elfenbenskysten.

Rapporten beskriver, hvordan børn arbejder under vilkår, der sætter deres helbred og sikkerhed på spil.

Alene i Elfenbenskysten arbejder 200.000 børn og unge under kritisable forhold, lyder vurderingen.

SwedWatch opfordrer på den baggrund den enkelte chokoladeproducent til at øge kontrollen med forholdene, indtil det internationale kontrol- og certificeringssystem, som industrien vil indføre i 2008, er på plads.

»Producenterne gør meget lidt for at finde ud af, hvilke farme der producerer de kakaobønner, de køber. Virksomhederne bør allerede nu identificere områderne og lave kontrol, så de kan får styr på de sociale og miljømæssige forhold, « siger pressechef i SwedWatch Orjan Bartholdsen.

Industrien tilbageviser ikke oplysningerne i SwedWatch’s rapport, men mener, at det er langt mere kompliceret at få styr på forholdene end som så. Samtidig afviser præsidenten for den internationale forening af chokoladeproducenter, World Cocoa Foundation, anklager fra Red Barnet om, at man har svigtet børnene.

Kompliceret spil

»Vi gør, hvad vi kan for at kontrollere forholdene, men det er meget kompliceret, og der er mange aktører, der skal spille sammen for, at det kan lykkes. Vi er den første industri i verden til at tage så bredt fat på forholdene i de lande, hvor vi producerer,« siger præsident Bill Guyton.

Industrien har afsat fem mio. dollars om året til at kontrollere farmene og lave projekter, der forbedrer arbejdsvilkårene særligt for børnene. Men de fem mio. dollars årligt er alt for lidt i forhold til problemets omfang, lyder kritikken fra blandt andre Red Barnet, der også peger på, at certificeringen i 2008 kun vil omfatte halvdelen af farmene i de to lande.

»Det handler ikke om penge, men om indstilling til det her. Der er 1,5 mio. farme i Vestafrika, og problemerne forsvinder ikke over natten. Vi har en interesse i at lave langsigtede investeringer, der kan forbedre forholdene, fordi det også betyder, at vi får et bedre produkt. Det er en win-win-situation for os,« siger Bill Guyton.

Red Barnet mener, at der ikke er nogen undskyldning for, at hver enkelt producent ikke laver en bedre kontrol med arbejdsforholdene her og nu.

»Der findes allerede bæredygtige kooperativer, hvor der er styr på forholdene, og her burde producenterne købe en langt større del af deres import,« siger Red Barnets ansvarlige på området, Rasmus Juhl Pedersen. Han erkender, at det ikke er realistisk, at producenter som Toms Gruppen skal købe alle sine bønner fra sådanne kooperativer, da det er langt dyrere.

»Men virksomhederne kan også selv forsøge at reducere antallet af leverandører og involvere sig direkte med farmerne og lære dem, hvordan børn undgår at lave farligt arbejde som for eksempel at anvende kemikalier,« siger Rasmus Juhl Pedersen.

Børnearbejde: Interview: Toms: Det er ikke muligt at kontrollere alt – Morgenavisen Jyllands-Posten 31.05.06

Interview: Jesper Møller
Toms Gruppen erkender, at man ikke har kontrol med, om der foregår kritisabelt børnearbejde. Den danske chokoladeproducent vil nu tage større socialt ansvar for bøndernes vilkår i Vestafrika.

Af THOMAS AUE SOBOL

Når der bliver langet en Guld Barre eller en chokoladeskildpadde over disken i supermarkedet eller kiosken, er den lavet på bønner fra farme i Vestafrika, hvor menneskerettighedsorganisationer kritiserer omfattende brug af børnearbejde.

Adm. direktør for Toms Gruppen Jesper Møller rejste i begyndelsen af maj i år til Ghana for at finde ud af, hvordan chokoladeproducenten skal tackle problemet.

Kan Toms Gruppen garantere, at de chokoladebønner, I bruger, ikke er indsamlet af børn, der arbejder under kritiske forhold, som det beskrives i rapporten fra SwedWatch ?

»Det er meget svært, som tingene er i dag. Vi køber bønner fra Ghana, og alt, hvad der afskibes, går igennem et statsselskab, som sidder på retten til at fragte bønnerne ud af landet. Man kan ikke bare lige gå bagud i kæden og finde ud af, hvor bønnerne kommer fra,« konstaterer Jesper Møller.

Hvorfor ikke?

»Det lader sig simpelthen ikke gøre. Bønnerne samles ind i sække, som ender på store lagre. Du ved ikke, hvor de er blevet dyrket ude i landet, og der er cirka 850.000 kakaofarme, så det er et stort område at kontrollere.«

Så bundlinjen er, at I ikke har styr på, om der foregår børnearbejde under kritiske forhold?

»Ja, men vi arbejder ihærdigt på at finde ud, hvad der foregår, og hvordan vi kan forbedre forholdene. Jeg har været i Ghana for et par uger siden med et par medarbejdere for at se på, hvad der sker i forsyningskæden.«

Hvad fandt I ud af?

»Vi var ude at se nogle landsbyer og kakaofarme. Det med at børn skulle arbejde som slaver under kummerlige vilkår, det stødte vi ikke på. Vi så små familiebrug i landsbyer, som virkede velorganiserede, men fattige.«

Rapporten fra SwedWatch fortæller, at børnenes arbejde er skadeligt for dem, og at de i mange tilfælde arbejder på lige vilkår med voksne. Hvad siger du til det?

»Jeg kan ikke afvise, at der er børn, som laver arbejde, de ikke burde. Et enkelt besøg fra vores side kaster ikke nok lys over det. Meget af det, vi så, var voksenarbejde, som jeg vil tvivle på, at man sætter børnene til – som for eksempel at slå i frugterne med store knive. Men det kan godt være, at de beder børnene om at hente vand, og at børnene går med dunke, der er for store, og de slæber bønner op til tørre, som er for tunge for dem. Det er meget sandsynligt.«

Var det noget, I oplevede?

»Ja, vi så børn, der bar kurve med bønner, men om de var for tunge, det har jeg svært ved at vurdere.«

Accepterer I den form for børnearbejde?

»Der er nogle nuancer i det. I et landbrugsland som Ghana kan man ikke undgå, at børnene giver en hånd med på familiens farm. Men i forhold til vores normer i dag så har de langt igen, og der er helt klart noget, der skal strammes op på.«

»Det lyder måske lidt uhyrligt i vores ører, men der er jo typer af arbejde, som man mener, at børn over en hvis alder gerne må udføre. Vores branche har sat sig for at være med til at udrydde de værste former for børnearbejde. Gennem World Cocoa Foundation prøver vi at skabe bedre forhold på farmene, og vi ser lige nu på, om vi også selv kan løbe nogle ting i gang.«

Hvad vil I selv gøre?

»Vi kan enten hjælpe med skoleprojekter eller med at skabe ekstra indtjening i familierne ud over kakao. Forbedres deres økonomi, kan de også frigøre børnene til at passe deres skole.«

Hvor mange penge vil I bruge på det?

»Det har vi ikke afgjort endnu.«

Er det noget, I gør, fordi I bekymrer jer om børnene, eller fordi det er forretning i det? Er det business eller velgørenhed?

»Det er god forretning at feje for egen dør, det skal jeg være ærlig at sige. Men selvfølgelig har vi også vores egen moral, og alle medarbejdere i virksomheden vil også helst arbejde for en arbejdsgiver, som inden for sin egen formåen gør noget ved tingene, så det er begge dele. Vi synes, at det er rigtigt at gøre moralsk, men god moral er som regel også god forretning.«

SwedWatch og Red Barnet anbefaler, at I selv fører kontrol med forsyningskæden, indtil det udskudte certificeringssystem er på plads i 2008. Vil I gøre det?

»Det bliver meget vanskeligt. Vi kan ikke ændre på det forhold, at der er et statsselskab dernede, der har retten til at handle med tingene. Det bliver næsten umuligt at trække linjen helt tilbage til farmene og tjekke, at tingene er i orden. Det forgrener sig jo til 850.000 farme.«

Men I har netop lancereret en fair trade-guldbarre, hvor I kan spore bønnerne tilbage til bestemte områder. Kunne I ikke bare lave flere af den slags produkter?

»Vi er netop gået i tænkeboks for at finde ud af, hvad der er rigtigst. Fair Trade giver mere kontrol med forsyningskæden. Men vi synes også, at der er et behov for at arbejde i bredden, og det gør vi gennem World Cocoa Foundation. Og som sagt overvejer vi også, hvad vi derudover selv kan gøre. Vi har fået mange indtryk fra rejsen, og nu vil vi finde ud af, hvad Toms rolle skal være i Ghana.«

Bør I overhovedet handle med områder, hvor der foregår kritisabelt børnearbejde?

»Hvis vi lader være, vender vi ryggen til Afrikas fattige lande, og så bliver der ikke bedre forhold. Løsningen er ikke at lade være med at spise chokolade – og det siger jeg ikke for at beskytte min egen forretning. Det er vitalt for dem, at de får afsat deres kakao. Det vi kan gøre er at hjælpe dem til bedre forhold – og det skal vi også gøre. Vi skal have en mere tilbundsgående indsats.«

Børnearbejde: USA: Nestlé beskyldes for at udnytte børn – Morgenavisen Jyllands-Posten 31.05.06
Amerikansk menneskerettighedsorganisation vil have Nestlé til at stå til regnskab i retten. Det sker efter anklager om tvangsarbejde og tortur af børn på kakao-farme i Vestafrika, hvor selskabet henter sine bønner.

Af THOMAS AUE SOBOL

Chokoladeproducenten Nestlé, som står bag After Eight, Kit Kat og Smarties, er blevet stævnet i USA efter beskyldninger om grov udnyttelse af børn på de farme, hvorfra virksomheden henter sine kakaobønner i Vestafrika.

Det er den amerikanske menneskerettigheds-organisation International Labor Rights Fund (IRLF), der ønsker Nestlé og to amerikanske fødevaregiganter, Archer Daniels Midland (ADM) og Cargill, i retten.

Ifølge anklagerne er en gruppe børn fra Mali blevet smuglet til de plantager i Elfenbenskysten, hvor Nestlé og de andre producenter importerer bønner fra.

Bange vidner

Her er børnene blevet tvunget til at arbejde 12-14 timer om dagen uden betaling, ligesom de har fået tæsk og alt for lidt søvn og mad.

Børnene optræder anonymt af frygt for hævn fra de farme, som de nu anklager for tortur og tvangsarbejde.

IRLF har rejst sagen, fordi organisationen mener, at industrien stort set intet har gjort for at forbedre vilkårene for kakaoarbejderne siden år 2000, da en britisk dokumentar afslørede kritisable forhold på plantagerne.

»Da vi besøgte plantagerne igen i sommer, var der ikke gjort noget som helst fra industriens side for at forhindre børnearbejde eller hjælpe ofrene, og når producenterne ikke vil gøre en indsats frivilligt, så er vi nødt til at gå rettens vej,« siger den juridisk ansvarlige i IRLF, Natacha Thys.

Nestlé-etik

Marie Louise Elmgreen, informationschef i Nestlé, ønsker ikke at udtale sig til Morgenavisen Jyllands-Posten om sagen, men i forbindelse med den ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen SwedWatch udtaler Nestlé, at virksomheden er overbevist om, at der ikke er hold i anklagerne.

»Det er vigtigt at pointere, at Nestlé ikke tolererer hverken ulovlige eller diskriminerende arbejdsmetoder,« står der blandt andet i rapporten.

Nestlé og de øvrige producenter har modsat sig anklagerne, og derfor er domstolene i Los Angeles nu ved at afgøre, om der er belæg for at rejse sagen. Afgørelsen ventes at komme inden for få måneder.

Børnearbejde skal koste bistand – Morgenavisen Jyllands-Posten 01.06.06

Af THOMAS AUE SOBOL

Venstre kræver en undersøgelse af forholdene på de omstridte kakaofarme i Vestafrika, som ifølge menneskerettighedsorganisationer gør brug af skadeligt børnearbejde ved dyrkningen af de kakaobønner, der ender i Guld Barre og Tobleroner i danske supermarkeder.

Samtidig efterlyser fagbevægelsen, at chokolade-industrien selv presser Ghana og Elfenbenskysten til at sikre overholdelse af internationale konventioner om børns rettigheder.

Ghana får dansk bistand fra Danida, og derfor kræver Venstre klarhed over, om der foregår systematisk børnearbejde på farmene.

»Vi kan på ingen måder acceptere børnearbejde, og hvis det foregår på den industrialiserede facon, så må vi gå ind og lægge pres på og sige, at det må stoppe, for at vi kan fortsætte med at give bistand til landet,« siger udviklingsordfører for Venstre, Pia Larsen.

Hun vil nu bede Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) iværksætte en undersøgelse af forholdene i Ghana.

Massivt pres

Fagbevægelsen efterlyser samtidig, at Toms Gruppen og den øvrige kakao-industri lægger massivt pres på myndighederne i Vestafrika.

»Når det i Ghana er et statsselskab, der sidder på salget, så bør man presse dem til at sikre, at de overholder de internationale konventioner, og i yderste konsekvens må man true med at købe bønnerne et andet sted, hvis selskabet ikke kan leve op til de etiske kodeks, man har,« siger international konsulent i LO, Erik Nielsen.

Toms Gruppen afviser, at det vil have nogen som helst effekt at presse statsselskabet, hvor Toms køber sine bønner.

»Hvis en lille virksomhed som Toms gør det, så vil de bare trække på skuldrene og forklare, at de mener, at forholdene er i orden. Det er meget enkelt at sige, når man sidder langt fra problemet, men i realiteten er det meget svært,« siger adm. direktør Jesper Møller.

Han mener desuden, at det ville være at skade de fattige bønder at gøre alvor af truslerne.

LO peger på, at industrien ikke ville have nogen skrupler med at forlade landet, hvis det handlede om, at bønnerne havde dårlig kvalitet.

»Hvis producenterne kan kontrollere kvaliteten, så kan de også kontrollere og forbedre vilkårene,« siger Erik Nielsen.

Red Barnet advarer mod at stoppe indkøb fra Vestafrika eller boykotte chokoladen i supermarkederne.

»Det vil kun skade det store antal farmere og familier, der er dybt afhængige af kakaoen,« siger den ansvarlige på området, Rasmus Juhl Pedersen.

Red Barnet opfordrer i stedet til en massiv indsats fra kakaoindustrien og internationale organisationer som FN.

Sagen kort:

Menneskerettighedsorganisationen SwedWatch undersøgte i februar kakaoplantager i Ghana og Elfenbenskysten. Her fandt man problemer med børn, der arbejder ubeskyttet med pesticider, bliver underbetalt og løfter for tunge byrder. Desuden er der tilfælde af menneskehandel og tvangsarbejde.

Red Barnet kritiserer chokoladeindustrien for at svigte sit ansvar ved ikke at have lavet det kontrol- og certificeringssystem, der skulle have været på plads i 2005, men som nu er udskudt til 2008.

Toms Gruppen erkender problemet og vil i den nærmeste fremtid bidrage økonomisk til projekter, der kan hjælpe børnene i Ghana.

Børnearbejde: Chokoladen bliver på hylderne – Morgenavisen Jyllands-Posten 01.06.06

Dansk Supermarked vil drøfte sagen om børnearbejde på kakaofarme i Vestafrika med sine leverandører, men vil ikke fjerne chokolade fra butikkerne.

Af THOMAS AUE SOBOL

Dansk Supermarked med butikker som Netto, Føtex og Bilka sælger chokolader fra blandt andre Nestlé, Kraft og Toms Gruppen. I går kritiserede menneskerettighedsorganisationer industrien for at gøre for lidt ved problemerne med farligt børnearbejde på kakaofarmene i Vestafrika.

Indkøbsdirektør i Dansk Supermarked Mogens Jensen.

Kan I acceptere at sælge varer, der er lavet i områder, hvor der foregår skadeligt børnearbejde?

»Hvis forholdene er som Jyllands-Posten beskriver, så er det ikke særlig heldigt. Men Dansk Supermarked vil være en dråbe i havet, hvis vi siger, at nu vil vi gøre sådan og sådan. Selvfølgelig vil vi snakke med leverandørerne om, at det her bør man kigge på. Men at lade være med at sælge chokolade, det mener vi ikke er vejen, for de skal stadig have mad på bordet dernede. Men industrien må sikre, at der er opsyn med forholdene.«

Vil I gøre noget for at lægge pres på leverandørerne?

»Det gør vi løbende, når der er noget. Vi har desuden skrevet i vores samhandelsaftale med leverandørerne, at vi ikke accepterer børnearbejde, og alle internationale regler skal være fulgt.«

Men ifølge menneskerettighedsorganisationer foregår der jo netop børnearbejde på kakaofarmene i Ghana og Elfenbenskysten, som er i strid med internationale konventioner. Så hvad vil I gøre i den her konkrete sag?

»Vi er nødt til bare at sige til leverandørerne, at de er nødt til at gøre noget ved det, og at det, der foregår, ikke er særlig heldigt. Vi presser løbende på og får at vide, hvad leverandørerne gør ved sådanne ting. Industrien tager jo også fat. Toms vil jo skubbe på, så – leverandørerne er klar over, at tingene ikke er så smarte. Du skal også regne med, at hvis vi for eksempel tager Nestlé, så at vi er flere hundrede led ud i værdikæden.«

Men I har jo lavet en indkøbspolitik om, at I ikke accepterer børnearbejde. Har I kritiseret industrien, at de har udskudt den certificering af kakaofarmene, som skulle have være på plads i 2005?

»Nej, det har vi ikke. Og om vi siger det til dem, tror jeg nok, at de vil være ligeglade – og så vil de ellers arbejde videre.«

Men er det en undskyldning for ikke at lægge pres på leverandørerne?

»Nej, det er det ikke. Når disse emner kommer op, er det noget, vi drøfter med dem.«

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra konkurrenten Coop.

Børnearbejde: Minister truer Ghana i Chokolade-sag – Morgenavisen Jyllands-Posten 03.06.06

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skærper tonen i sagen om farligt børnearbejde på kakaoplantager i Vestafrika. Det er et ufravigeligt krav at Ghana gør noget aktivt. Landet modtager årligt over 200 mio.kr. i dansk bistand.

Af THOMAS AUE SOBOL

Den danske bistand på årligt 200 mio. kr. til Ghana kan være på spil, hvis landet ikke tager problemet med skadeligt børnearbejde på kakaofarmene alvorligt.

Den danske regering skærper nu tonen i sagen, og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kræver en redegørelse fra de ghanesiske myndigheder om, hvilke konkrete skridt de har taget for at bekæmpe børnearbejdet på de farme, der leverer kakaobønner til producenter som Nestlé, Kraft og danske Toms Gruppen.

»Børnearbejde er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, men er desværre et alvorligt problem i Vestafrika. Hvis problemerne skal løses, er der ingen tvivl om, at både regeringer og den private sektor aktivt skal modsætte sig brugen af børn som billig arbejdskraft,« siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Sagen tog fart, efter at Morgenavisen Jyllands-Posten tidligere på ugen kunne fortælle, at tusinder af børn arbejder under skadelige forhold på kakaoplantagerne i Ghana og Elfenbenskysten. Menneskerettighedsorganisationen SwedWatch fortalte i en ny rapport, at børnene sprøjter med farlige pesticider uden beskyttelse, løfter alt for tunge byrder, kommer til skade med store macheter og bliver underbetalt.

Desuden beskrev SwedWatch problemer med menneskehandel og tvangsarbejde.

Ufravigeligt krav

Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil ikke direkte svare på, om det kan koste Ghana den danske bistand, hvis redegørelsen om børnearbejderne ikke er tilfredsstillende, men siger:

»Det er selvfølgelig et ufravigeligt krav fra dansk side, at Ghanas regering viser vilje til aktivt at bekæmpe problemet«.

Samtidig skærpes kampen om, hvem der ellers bør tage et ansvar for forholdene på de farme, der leverer kakaobønner til de danske forbrugere.

Detailgiganten Coop med kæder som Brugsen, Kvickly og Irma efterlyser i dag over for Jyllands-Posten, at forbrugerne også tager ansvar ved at vise større vilje til at betale mere for chokoladen og købe bæredygtigt.

Slavearbejde

Men Forbrugerrådet mener, at det er at skyde helt ved siden af målet.

I stedet burde supermarkederne fjerne varerne fra deres hylder, siger formand Camilla Hersom.

»Den her kakaosag er en skandale. De forhold, der hersker for børnene dernede, er nærmest slavearbejde, så jeg synes, at de skulle trække chokoladen væk fra hylderne. Det tror jeg, at der vil være opbakning til hos forbrugerne,« siger hun.
Chokoladeforbrug

Ifølge menneskerettighedsorganisationen SwedWatch forekommer der skadeligt børnearbejde på kakaofarme i Elfensbenskysten og Ghana. Begge lande har ellers ratificeret International Labour Organization (ILO) konvention 182, der forbyder at lade børn arbejde under sundhedsfarlige vilkår.

SwedWatch mener, at en af årsagerne til de barske vilkår for de ansatte er de lave kakaopriser, som er faldet drastisk de senere år. En måde at klare sig i konkurrencen er nemlig at presse prisen på arbejdskraft.

Alene i Elfensbenskysten vurderes 200.000 børn og unge at arbejde under kritiske vilkår.

Salget af bæredygtige produkter stormer frem – men fra et meget lavt niveau.

Sidste år blev der solgt for 100 mio. kr. Max Havelaar-varer, hvor bøndere og arbejdere er garanteret en fair pris for deres produkter.

I første kvartal 2006 er salget steget med 65 pct. i forhold til samme periode sidste år. For eksempel er salget af bæredygtig chokolade firedoblet.

Strid om børnearbejde – Morgenavisen Jyllands-Posten 03.06.06

Forbrugerrådet ryster på hovedet, og etik-ekspert kalder detailgiganten ynkelig.

Af THOMAS AUE SOBOL

Coop og Forbrugerrådet er mildest talt uenige om, hvem der skal tage ansvaret i sagen om de omstridte kakaobønner fra Vestafrika, der indsamles ved hjælp af skadeligt børnearbejde og ender som chokolade på detailgigantens hylder i Brugsen, Kvickly og Irma.

Coop vil lægge pres på leverandører som Nestlé, Kraft og Toms Gruppen via en skrivelse, men opfordrer samtidig forbrugerne til at tage et ansvar ved at vise større villighed til at betale mere for en chokolade, der er produceret under kontrollerede forhold.

»Det er ikke fordi, jeg vil rette skytset 100 pct. mod forbrugerne, men vi skal også som forbrugere have en mentalitetsforandring, når vi er ude og handle, så vi efterspørger varer, som er produceret på et mere bæredygtigt grundlag – også selv om det har en højere pris. Det savner jeg,« siger miljødirektør i Coop Mogens Werge.

Han henviser til, at selv om der er mere og mere salg i bæredygtige produkter fra Max Havelaar, så er det stadig blot en dråbe i havet samlet set.

Men den køber Forbrugerrådet ikke.

Formand Camilla Hersom opfordrer Coop til at fjerne chokoladen fra hylderne eller som det mindste til at oplyse forbrugerne om, at der kan være anvendt børnearbejde til at lave produktet.

Etisk kodeks

»Ansvaret ligger først og fremmest hos detailhandelen. Hvis vi som almindelige forbrugere går ned og køber en plade chokolade, og der intet står om, hvordan den er produceret, hvordan skal vi så have kendskab til de forhold. De er nødt til at give os de oplysninger i detailleddet,« siger Camilla Hersom.

Coop har vedtaget et etisk kodeks, der forbyder børnearbejde, men vil ikke fjerne chokoladen.

»Vi taler her om nogle utrolig stærke mærkevarer. Hvis vi valgte ud fra en etisk problemstilling at sige, at vi ikke vil sælge dem, så vil der være en reel risiko for, at vi bare flytter efterspørgslen over til vores konkurrenter,« siger Mogens Werge.

Ekspert i virksomhedsetik ved Copenhagen Business School, professor emeritus Peter Puzan, kalder det »ynkeligt«.

»Hvis det er holdningen, så er deres etiske kodeks ingenting værd. Det kan godt være, at det ser flot ud på papiret, men hvis de kun vil bruge dem, når det ikke koster dem noget, så er det ynkeligt,« siger Peter Puzan.

Han mener i lighed med Forbrugerrådet at Coop har en forpligtigelse til at oplyse forbrugerne om, at der kan være anvendt børnearbejde i fremstillingen af chokoladerne.

Bæredygtighed: Børnene venterMorgenavisen Jyllands-Posten 11.12.06

Der er ingen konkrete resultater endnu, men det kommer i 2007, lover Toms, der vil satse på mere bæredygtig chokolade.

Af THOMAS AUE SOBOL

Seks måneder efter Toms blev kritiseret for at understøtte skadeligt børnearbejde i Vestafrika, har chokoladeproducenten endnu ikke gennemført konkrete tiltag, der kan hjælpe børnene.

Men initiativerne er på vej, og de første vil blive realiseret i 2007, siger Toms adm. direktør Jesper Møller.

I foråret fortalte Morgenavisen Jyllands-Posten, hvordan børn på farme i Elfenbenskysten og Ghana, hvor Toms køber sine bønner, sprøjter med pesticider uden beskyttelse, bliver underbetalte og løfter for tunge byrder.

En rapport fra menneskerettighedsorganisationen Swedwatch dokumenterede de kritisable forhold.

Siden har Toms været i Ghana flere gange for at undersøge, hvad der kan gøres.

Det er nu chokoladeproducentens plan at købe mere bæredygtig chokolade, investere i skoleundervisning til børnearbejderne og hjælpe bønderne til at få mere ud af bønnerne, så børnearbejde på sigt bliver unødvendigt.

Endelig overvejer Toms at etablere lokal produktion under gode arbejdsvilkår.

»Vi er langt med arbejdet, men det går langsomt i forhold til vores ambitioner. Forholdene er komplekse i Afrika, og vi vil være sikre på, at vi gør det rigtige,« siger adm. direktør Jesper Møller.

Toms begyndte allerede i februar at sælge den første bæredygtige Guld Barre med bønner fra Max Havelaar kooperativer i Ghana, hvor der er kontrol med produktionen.

Og der vil komme mere af den slags på hylderne, siger Jesper Møller.

»Vi vil købe så meget Max Havelaar som muligt, og vi regner bestemt med, at der sker noget i løbet af næste år. Men det kræver, at der er et leverandørsystem, der kører godt. Det er dyrt for os, hvis vi skal skrive ”fair trade” på emballagen, og så senere lave det om igen,« siger Jesper Nielsen.

Planerne om investering i bedre skoleundervisning kommer efter at Toms opdagede, at børnearbejderne i Ghana havde skoler, men at undervisningen var elendig.

»Vi kan ikke revolutionere hele undervisningssektoren, men vi kan lave nogle projekter i de områder, hvor der dyrkes kakao, så det er børnene fra farmene, der nyder godt af det,« siger Jesper Møller.

Red Barnet roser Toms initiativer for at være en skridt i den rigtige retning.

»Man skal tænke på, at Toms hidtil har være en typisk kakaoimportør, som ikke har været særlig interesseret i lokale forhold. Det er bedre at gøre tingene grundigt, end at gøre dem hurtigt,« siger Red Barnets ansvarlige på området, Rasmus Juhl Pedersen.

Han mener, det er afgørende at forbedre skolerne, så forældrene ikke sender børnene i marken.

Kakaoindustriens brancheorganisation World Cocoa Fundation arbejder desuden på et certificeringssystem, der skal være på plads i 2008.

Ghana vil udrydde børnearbejde – Morgenavisen Jyllands-Posten 11.12.06

Ny handlingsplan skal udrydde børnearbejde på inden 2011. Danmark støtter planen økonomisk.

Af THOMAS AUE SOBOL

Sagen om børnearbejde på kakaoplantager i Vestafrika kommer ikke til at sætte Ghanas årlige bistand fra Danmark på 200 mio.kr. på spil.

Det er sikkert, efter uviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er blevet overbevist om, at landet aktivt forsøger at eliminere problemet.

Efter Morgenavisen Jyllands-Posten i foråret fortalte om det omfattende brug af børnearbejde på kakaoplantager i Vestafrika, fastslog ministeren, at det er et “ufravigeligt krav” fra dansk side, at Ghana gør noget aktivt for at ændre situationen. Siden har den danske ambassade i landet drøftet sagen med flere ghanesiske ministre, ligesom FNs Internationale Arbejderorganisation ILO og Unicef har været involveret.

Ghana sætter fra næste år en handlingsplan i værk med det mål at udrydde de værste former for børnearbejde inden 2011.

»Selv Ghanas præsident John A. Kufuor har i en tale i London slået fast, at regeringen ikke vil acceptere, at børns fremtid spoleres som følge af, at de medvirker ved produktion af kakao. Det er vores samlede vurdering, at den ghanesiske regering arbejder meget seriøst med spørgsmålet,« siger Ulla Tørnæs.

Usikkerhed om omfanget

Ifølge den redegørelse, ministeren har fået fra den danske ambassade i Ghana, er der stor uenighed om, præcist hvor omfattende problemet med børnearbejdet i Ghana er. En tidligere rapport fra ILO sætter dog det samlede tal så højt som 1,3 mio. børn – svarende til 20 pct. af Ghanas børn.

Nogle af problemerne på kakaomarkerne er brug af giftige sprøjtegifte uden beskyttelse og tilfælde af regulær menneskehandel med børn. Det slås dog også fast, at langt fra alle typer for børnearbejde vurderes at være direkte skadeligt for børnene, da de hjælper familien og samtidig kan gå i skole.

Ifølge Ulla Tørnæs vil Danmark netop støtte en ny fond mod menneskehandel – Human Trafficking – ligesom Danmark har sat to mio. kr. af til Ghanas handlingsplan, der skal udrydde de værste former for børnearbejde.

Desuden er udviklingsministeren villig til at støtte chokoladeproducenten Toms indsats mod børnearbejde gennem det såkaldte Offentlig-Privat Partnerskab (OPP), der handler om virksomheders sociale ansvar i udviklingslande.

»Jeg har forstået, at Toms selv er meget optaget af at sikre, at man mindsker børnearbejdet på kakaofarmene. Ved at have tage fat på problemet, kan virksomhederne spille en stor rolle, og det vil vi gerne støtte,« siger Ulla Tørnæs.