Genopbygning svigter ofrene i Sri Lanka

FLODBØLGEN. Ti måneder efter tsunamien er der blot opført få hundrede huse til ofrene i Sri Lanka. De hårdest ramte fiskere på østkysten bliver ladt i stikken. Bragt i Berlingske Tidende.

TIRUKKOVIL: Mens opførelsen af over 50.000 nye huse til tsunami-ofrene i Sri Lanka så småt er begyndt, bliver de allerhårdest ramte fiskere på landets østkyst ladt i stikken. Flere parter advarer mod, at der mangler tilslutning til at bygge tusinder af huse til ofrene i de isolerede områder her. Samtidig opfører internationale donorer alt for mange huse i politisk vigtigere egne.

»Genopbygningen mangler koordinering fra top til bund. Østkysten er det hårdest ramte område, og alligevel får det mindst opmærksomhed. Det er paradoksalt,« siger Kulasiri De Silva fra det FN-oprettede organ til overvågning af genopbygningen, Disaster Relief Monitoring Unit (DRMU).

Endnu er blot få hundrede nye tsunami-huse opført i Sri Lanka, men FN-organet anklager allerede myndighederne for at have givet huse til forkerte mennesker af politiske årsager. Sagen er særlig speget i premierminister Mahinda Rajapakses valgkreds i syd, Hambantota. Her vurderes det blot at være brug for lidt over 1.200 huse, men godt 2.500 er under opførsel af både lokale og internationale donorer.

Til sammenligning mangler der ifølge myndighederne opbakning til at bygge mindst 8.000 huse på østkysten.

»Et-million-dollar spørgsmålet er, hvem der skal have de huse, der bliver i overskud i syd. Jeg ville være glad, hvis det var de trængende, men jeg er meget, meget skeptisk,« siger Kulasiri De Silva.

Hos de srilankanske myndigheder erkender man problemet men giver både lokale og internationale donorer skylden.

»Tallene fortæller tydeligt, at der er mange folk, som ikke har behov for hjælp, som alligevel får bygget huse. Vi har forsøgt at fortælle donorerne, at der er mangel på huse andre steder i landet, især på østkysten, men de vil ikke høre efter,« siger direktør i Task Force for Rebuilding the Nation (TAFREN), Ramesh N. Selliah.

Bufferzone i vejen

Det er dog TAFRENs ansvar at koordinere genopbygningen, men højtstående embedsmænd siger, at man ikke skrider ind, netop fordi premierministeren – der stiller op til præsidentvalget i november – har politiske interesser i området. Samtidig forsinkes genopbygningen på østkysten også af, at der ganske enkelt mangler ledigt land.

Regeringen har lavet en såkaldt »bufferzone« nær havet, som der ikke må bygges på, og bag zonen er der ikke plads.

Efter pres fra befolkning og donorer har man nu besluttet at lade zonen skrumpe. Men tusinder af familier skal ifølge myndighederne stadig indstille sig på at skulle leve flere år i de små blik-barakker, som blandt andre Folkekirkens Nødhjælp har bygget.

»Til at begynde med var folk lykkelige for at flytte ind i barakkerne, men det er klart, at de nu bliver mere og mere frustrerede. Lejrene er ikke lavet til, at man skal bo der i flere år, og derfor lobbyer vi også helt vildt for at få buffer-zonen væk, så byggeriet kan komme i gang,« siger landerepræsentant Cecilie Winther.