Thomas Aue Sobol wins Timbuktu Award

Thomas Aue Sobol has won the biggest journalist prize in Denmark, the Timbuktu Award. The jury’s decision was announced in a press release 28th of May 2010. The prize of 100.000 Danish Kroner (17.000) USD is awarded for critical journalism from developing countries. Thomas receives the price for his reportages on human rights and social issues in Burma, North Korea, Cambodia, Ghana and other places. The award was initiated in 2009 and last years winner was Tom Heinemann. This year, 21 submissions were made for at total of 13 candidates.

The chairman’s speech: “Du holder fast, hvor andre for længst har givet slip”  (U-landsnyt.dk)

Press coverage, U-landsnyt.dk

Press coverage, Dagbladet Politiken

Press coverage,  Journalisten.se

Press coverage, Sydsvenskan

Thomas’ speech

Use the link below to read the jury’s announcement (in Danish)

Journalist Thomas Aue Sobol modtager Timbuktu-prisen 2010.
Thomas Aue Sobol er 33 år og freelancer. Han har gennem en række år produceret fremragende reportager fra to af verdens allermest lukkede lande (Burma/Myanmar og Nordkorea). Han har rapporteret om livsvilkår for de fattige i nogle af de fattigste lande, og han har fokuseret på vestlige virksomheders og forbrugeres medansvar, eksempelvis i reportager om børnearbejdere på kakaofarme i Ghana, om ”Ølpigerne fra Cambodia” og i ”Vestens losseplads” om elektronisk skrot i Ghana.

Thomas Aue Sobol har primært arbejdet for trykte medier. I Danmark blandt andet for dagbladene Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, Information og Politiken, samt Weekendavisen og en lang række tidsskrifter og magasiner. Derudover for en række skandinaviske dagblade.

Der er fokus på menneskers rettigheder og på menneskeretskrænkelser, samt på samspillet mellem Nord og Syd i hans journalistik. Der er tale om et langt journalistisk engagement og juryen er imponeret over både tyngden og bredden i hans produktion trods hans relativt unge alder. Hans journalistik er præget af, at han vender tilbage til områder og problemer, når de er ude af de fleste mediers søgelys. Det har ikke mindst været tilfældet med hans reportager fra Burma/Myanmar.

Thomas Aue Sobol fik i 2008 Kristian Dahls mindelegat.

Thomas Aue Sobol har to forslag til anvendelse af Timbuktu-prisen i relation til nye projekter:
Det ene er forslaget ”Burmesiske drømme – en rejse gennem et af verdens mest brutale regimer” og er netop en rejse tilbage til steder og personer, han tidligere har besøgt.
Det andet er et stort tværmedialt flygtningeprojekt med fokus på flygtningepolitik og flygtninges vilkår i de nærområder, der ofte omtales som et alternativ for flygtninge, der søger til Europa.

Ikke mindst flygtningeprojektet har haft juryens interesse. Planen er et internationalt projekt blandt andet med et interaktivt verdenskort, der gør det muligt at klikke ind på flygtningesituationer verden over.

I et meget svært opløb mellem stærke nominerede finalister har Thomas Aue Sobol stået stærkt som repræsentant for den traditionelle journalistiske reportage båret af engagement og stor faglig dygtighed samt en evne til at nå ud til brede og forskellige målgrupper. Det er på alle måder i overensstemmelse med kriterierne for tildelingen af Timbuktu-prisen.